
A recent Advisory Opinion1 (“AO”) offers clarification on the group practice definition for purposes of 
Section 1877(h)(4) of the Social Security Act and 42 CFR §411.352 (collectively, the “Physician Self-
Referral Law”).  Under the Physician Self-Referral Law, a physician may not refer patients to an entity for 
certain designated health services if the physician (or a member of the physician’s immediate family) 
has a financial relationship with that entity, unless an enumerated exception is met. Such exceptions 
include the physician services exception and in-office ancillary services exception.2  In order to comply 
with such exceptions, certain requirements must be satisfied, one of which is the requirement that 
the referrals take place between physicians who are members of the same group practice. However, 
the law states that a group practice “must consist of a single legal entity operating primarily for the 
purpose of being a physician group practice.”3

In the AO, Requestor, a physician practice, was seeking a determination as to whether or not it 
would continue to qualify as a group practice under the Physician Self-Referral Law following the 
acquisition of two subsidiary physician practices, which themselves did not meet the requirements to 
be considered a group practice. In affirming Requestor’s continued group practice status following 
the acquisition, the AO highlighted the following: 

 � �Requestor operates as a physician practice and satisfies all of the necessary requirements to 
qualify as a group practice under the Physician Self-Referral Law; 

 � �Post-acquisition, all of the clinical employees and contractors of the subsidiaries would become 
employees or contractors of Requestor and be designated to work at the subsidiaries’ practice 
locations; and

 � �All revenues and expenses of the subsidiaries would become the revenues and expenses of 
Requestor, even though the subsidiaries would (i) continue to contract directly and remain 
credentialed/enrolled with Medicare and other payors and health plans, and (ii) use billing 
numbers assigned to them to bill payors and health plans (including Medicare) for designated 
health services furnished to patients covered by such payors and health plans.  
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1   � �Advisory Opinion No. CMS-AO-2021-01
2   � 

�42 CFR § 411.355(a)-(b).  
3   � 

�42 CFR § 411.352(a).
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In closing, the AO concluded that “furnishing designated health services through a wholly-owned 
subsidiary entity that is a physician practice but does not itself qualify as a group practice under 42 
CFR § 411.352 would not preclude [the group practice’s] compliance with the requirement at 42 CFR § 
411.352(a) that a group practice is a single legal entity.”4   

By confirming that furnishing designated health services through wholly-owned subsidiary physician 
practices would not preclude compliance with the single legal entity requirement found at 42 CFR § 
411.352(a), physician investors may have greater assurances that, post-acquisition, these newly formed 
entities can meet an applicable exception under the Physician Self-Referral Law, including the in-office 
ancillary services exception. With a sole focus on healthcare transactions, HealthCare Appraisers has 
the knowledge and experience to assist with all of your fair market value needs related to the acquisition 
of physician practices, including unmatched real estate, capital assets, and business valuation services. 

4   � 
�See footnote 1 supra. Further, we note that the AO did not indicate whether Requestor would be able to meet the in-office ancillary services 
exception post-acquisition.  


