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SERVICE LINE CO-MANAGEMENT
ARRANGEMENTS AND MEDICAL DIRECTORSHIPS...
ARE THEY MUTUALLY EXCLUSIVE?

JAMIE MCINTYRE, JD

As government and private payors maintain focus on initiatives to promote and optimize performance-
based payment systems, hospitals and health systems have consistently sought to identify new
strategies to align themselves with their medical staff physicians. One alignment strategy that has
not decreased in popularity is the service line co-management arrangement. In fact, it’s been over
eight years since the Office of Inspector General first formally reviewed a service line co-management
arrangement and issued Advisory Opinion 12-22. With the continued prevalence of co-management
arrangements comes the potential for regulatory scrutiny in a variety of nuanced areas. One such area
- often easily overlooked - is the interplay between the co-management structure and new or existing
medical director relationships.

In particular, it is not uncommon for a physician involved in service line co-management to also hold
a medical directorship appointment pertaining to the same service line, which may or may not imply
duplicative duties, and, therefore, redundant compensation. As a simple means of ensuring that there
is no duplication of payment, hospitals and health systems could subsume related medical directorship
compensation into the base component of the co-management fee, with such compensation specifically
payable based upon hours tracked and documented and for a set number of hours.

However, given the ever-changing landscape of healthcare and increasing complexity of hospital and
enterprise-level operations and initiatives, “freestanding” medical directorships are not categorically
mutually exclusive with service line co-management arrangements. A hospital or health system
may have legitimate reasons for maintaining or establishing separate medical director (or other
administrative services) arrangements for services related to the same service line as that of the
co-management arrangement. For example, a medical director may be charged with duties which
are fully separate and distinct from those of the service line co-management arrangement, such
as providing oversight of family conferences or grand rounds, acting as department safety chair,
overseeing the implementation of certain enterprise-level initiatives, or performing work focused on
attainment of certification of excellence, the build-out of a new specialty surgery center, or other new
endeavors. Necessarily, this creates an additional layer of compliance complexity for the hospital/
health system, as time sheets need to be tracked and duties need to be monitored. Furthermore, as
the service line co-management arrangement evolves over time, the parties must remain vigilant that
any administrative duties previously identified as separate and distinct do not inadvertently become
redundant to the co-management functions.
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There are a variety of reasons that a hospital/health system may concurrently administer a service
line co-management arrangement and one or more medical directorships for administrative services
related to the same service line. Although from a strictly regulatory perspective the two vehicles are
not necessarily mutually exclusive, hospitals and health systems should take precautions to ensure
that the arrangements are implemented in a manner such that there is separate tracking of the distinct
duties required under each. A qualified, independent, third-party consultant is often an important
resource for review and can provide unbiased guidance with respect to the potential for overlap.
As a trusted leader in fair market value analyses, and having valued thousands of co-management
arrangements over the past decade, HealthCare Appraisers is perfectly poised to serve as your
independent consultant.




